Om
Tøj bliver kasseret – hver dag. Om det er os forbrugere, der skrotter det efter en rum tid, om det er resultatet af en reklamation fra kunden i butikken eller om det sker helt tilbage ved kvalitetskontrollen på fabrikken, er vi lidt ligeglade med.
Det handler om at vælge de fede designs ud, måske gøre dem endnu federe eller bare reparere på dem og få dem bevaret, så de kan holde til at blive brugt igen og igen.
Og DU kan blive involveret. Dét kommer du nok til at høre mere om. Du kan tjekke lidt mere ud om det under #BEVARTØJET.
Er du interesseret i flere facts om det her med tøj, affald, produktion og bæredygtighed, så har vi samlet lidt i nogle korte overskrifter.
Jeg hedder Anette Warming. For ca. 10 år siden begyndte jeg at arbejde med potentialerne i kasseret tøj. Og for tre år siden fik jeg BEVAR registreret som en socialøkonomisk virksomhed. Dengang med grundtanken om at involvere fleksjobvisiterede i forvandlingen fra kasseret tøj til “nye” designs.
Læs mine ord herunder om tankegangen, som jeg ser den nu og mere om erfaringerne.
Mere om mig kan du finde her.
Tankegangen
Det skal gi’ mening
Kan man ønske sig meget mere end smil, samvær og stolthed, og så opleve at det hele gi’r god mening ??
Vi mennesker er mega kreative
Jeg har mødt utrolig mange mennesker gennem årene, som er sprængfyldte med gode ideer. Når jeg fortæller lidt om hvad jeg laver, så er det som at åbne Pandoras æske. Ideerne vil ingen ende tage. SÅ – det er ikke ideer, der mangler. Der mangler til gengæld evner til at føre dem ud i livet. Jeg vil gerne samle ideerne og evnerne.
Vi er gode sammen
Vi har brug for at opleve og gøre noget sammen. At skabe sammen, blive inspireret af hinanden og hjælpe hinanden er super livsbekræftende.
Den oplevelse får vi ikke når vi shopper på nettet eller når vi kommer ud med et stykke stangtøj efter 20 minutter i en tøjbutik.
Nogle har ideerne, andre kan udføre dem. Andre kan begge dele, men gerne sammen med andre.
Vi kan GØRE noget – på den fede måde
Jeg har arbejdet med temaerne omkring klima, miljø, ressourceproblematikker osv i mange år. Min egen erfaring, godt bakket op af forskellige undersøgelser, siger mig at vi udmærket ved, at vi skal ændre noget grundlæggende fremadrettet, at vi skal videre med en bæredygtig omstilling. Men vi nærmer os ikke, så længe problemerne ikke presser sig sindssygt meget på, og vi er årtier forbi den tid, hvor en løftet pegefinger havde effekt.
I stedet skal det leges ind, vi skal inddrages, vi skal se at dét vi vælger er nemt og sjovt, at det matcher hvem vi gerne vil være, og hvad vi gerne vil være stolte af. Vi vil gerne gøre en forskel, vi skal bare nogle hints og initiativer i de gode retninger. #BEVARTØJET bliver en af dem.
Emnerne nævnt her omkring omstilling og involvering motiverer mig meget. Det er dejligt at blive klogere på veje til forandring og forbedring. For hvert step kommer vi tættere på det virkningsfulde koncept, der kan sprede sig som ringe i vandet. Vi har brug for at tænke og handle nyt, at se forandringer nedefra og give velmenende vink med en vognstang til mode- og tekstilindustrien.
Har du lyst til at være med som frivillig på den ene eller anden måde, så ring og få en snak med Anette Warming, chefen for gesjæften.
Erfaringen
I BEVAR har vi mange års erfaring med at re-designe brugte tekstiler og samtidig involvere forskellige grupper i samfundet.
Overordnet har jeg ønsket at retningen blev bæredygtighed med respekt for mennesker og miljø.
I arbejdet med brugte tekstiler har jeg tidligere fx involveret somaliske kvinder, ægtefælleforsørgede, unge autister, udviklingshæmmede, flygtninge og fleksjobvisiterede.
De forskellige tekstiltyper vi har “leget” med har været T-shirts, lagner, skjorter og fx uldtrøjer.
Kender man BEVAR forbinder man det også med denim. Det er som om det er blevet en del af vores DNA. Jeg er selv ret passioneret omkring det. Her finder vi både sjæl, patina og holdbarhed. Samtidig så ligger der også noget holdningsmæssigt bag. Denim er utroligt ressourcekrævende ved produktionen, meget forurenende og den blå farve er bare den værste af alle farver. Derfor er det så mega vigtigt at al denim bliver brugt og brugt og brugt.
BEVAR har et værksted i Korsør, hvor fleksjobvisiterede laver aktiviteter for borgere i et boligsocialt område. Selv bor jeg i Roskilde.
Kontor
BEVAR IVS
Munksøgård 49
4000 Roskilde
+45 20 933 818
Værksted
BEVAR IVS
Motalavej 57B
4220 Korsør
+45 20 933 818